INSTRUKTÖRSUTBILDNING LYDNAD
STEG-3 MENTALKUNSKAPSå kom jag då iväg på den efterlängtade steg-3 utbildningen, i Svenska Jägareförbundets regi. Moa vår stövare fick följa med. Utbildningen genomfördes på Sätra Bruk mellan Töreboda och Karlsborg mellan den 9 och 13 juni.

Våra lärare var Barbro Börjesson, P-O Eriksson och Håkan Sköld.


Hela gänget samlat.

Vid ankomst var det kul att se idel kända ansikten som jag har gått de föregående utbildningarna tillsammans med. Vi var sju deltagare, från Skåne i söder till Jämtland i norr, som såg fram emot en intressant vecka.

Vi fick även den här gången bo på vandrarhemmet Bruksgården i Sätra där vi också hade våra teorilektioner. Och även den här gången delade Gun och jag rum, ( tack Gun för att du står ut med mitt snusande på nätterna).

Klockan 10 började vi kursen med lite presentation om vad vi hade pysslat med sen vi sågs sist och alla konstaterade att vi hade längtat efter den här veckan, sen blev det återblickar på det vi lärt oss i steg-1 och steg-2.
Vi gick igenom mentaltestbanans uppbyggnad och redan på eftermiddagen fick vi åka ut till testbanan och testa den första hunden. Alla våra egna hundar och några hundar utifrån som hade lite olika problem, testades under veckan vilket var mycket intressant. Vi testade hundarnas:


Tillgänglighet; bemötande av främmande människor.

Jaktkamplust; lust att förfölja, synligtbyte och intresset för bytet.

Sociala kamplust; lust att kämpa med eller mot någon/något.

Temperament; nyfikenhet

Skärpa; förmåga att bli arg

Försvarslust; förmåga att besvara hotsignaler

Nervkonstitution; grundstressnivå, koncentrationsförmåga, avreaktionsförmåga.

Hårdhet; visa social status, självständighet.

Dådkraft; förmåga att övervinna rädsla.

Koncentration; under och mellan testsituationerna.

Avreaktion; förmågan att sänka stressnivån efter ett engagemang.

Skottfasthet; reaktion vid skottlossning.

Vi fick agera figuranter och testledare under testerna.


Vi fick i grupper fylla i testprotokoll och sen diskuterade vi vad vi hade tyckt om de olika hundarna och jämförde med hur testledarna hade skrivit sina protokoll. Vi låg faktiskt oftast lika som dom. Vi fick sedan fundera över och komma med förslag till hur man kunde fortsätta med dressyr och aktiviteter eller hur man skulle kunna lösa olika problem, utifrån testresultaten på hundarna.

Torsdag förmiddag ägnades åt dressyr och aktiviteter med våra egna hundar, utifrån deras testresultat.

Torsdag eftermiddag fick vi besök av problemhundar som vi blev tilldelade i de olika grupperna. Vi fick sedan försöka hjälpa till med de olika problemen. Aggressivitet mot andra hundar, stress, dra i koppel, problem med apportering osv.
Dom hundarna fick vi även jobba vidare med på fredagen. Vi fick sedan visa hur vi jobbat med de olika hundarna för att kunna hjälpa hundägarna med problemen.
Hundägarna fick sedan prata med våra lärare, om de tyckte att vi hade kunnat ge dem några bra råd och om vi hade kommit till något resultat med träningen, som de fick hjälp med under torsdag eftermiddag och fredag förmiddag och alla hade varit väldigt nöjda och tänkte träna vidare hemma med de tips vi gett dom, och de var förvånade över hur snabbt man faktiskt kan få ordning på olika "hund-problem". Jättekul!

En intensiv vecka från kl:8 på mornarna till kl:18 på kvällarna, då det var middag och efter det grupparbete på kvällen (utom torsdag kväll, då det blev två rätters middag istället).
Men en otroligt lärorik vecka, med kunskaper som jag kommer att ha mycket nytta av i min fortsatta kursverksamhet.
Man slutar aldrig förundras över vår bästa vän hunden, vilka alla är olika individer, liksom vi människor.

Samtliga kursdeltagare blev godkända i kursen, mentalkunskap steg-3.

En sak man lär sig är: ATT MAN ALDRIG BLIR FULLÄRD!

Längtar redan till steg-4, om jag får möjlighet att gå den!

Kurskamrater, vi ses väl snart?

Tack till våra eminenta lärare, Barbro, P-O och Håkan!!!

Vad mycket kunskap ni besitter och delar med er av, tack för det, ni är toppen!!!

Nu är jag nyladdad inför höstens kurser!

VÄLKOMMEN ALLA KURSDELTAGARE NYA OCH GAMLA!!

// Ulla